– Julen er et forstørrelsesglass. Alt blir større - både glede og smerten. Det sier prest, forfatter og foredragsholder Per Andres Nordengen. Er det egentlig greit å være glad og nyte julas glans og materielle goder når noen i flokken kjemper for livet?
Samtaler om godt og vondt
Torill Ensby er leder for Montebellosenteret ved Lillehammer, hvor både pasienter og pårørende kan gå på kurs i livsmestring. Hun ser jula som en god mulighet til å komme litt nærmere hverandre ved å åpne for både kjærlighet og smerte. Det er viktig å åpne opp for fellesskapet og ikke skåne hverandre til ensomhet, kanskje spesielt i julen, sier hun.
– Julen er et forstørrelsesglass. Alt blir større - både glede og smerten.
Det er ikke slik at det bare er de pårørende som er opptatt av hva de kan gjøre for den som er syk i familien. Ofte er den syke like opptatt av hva de kan gjøre for sine pårørende. Det er godt for den syke også å kunne være den sterke i blant.
Det er trist når vi ikke klarer å åpne for disse samtalene og dermed taper den nærheten vi kunne fått.
– En god måte å åpne en samtale med, uansett om du er pasient eller pårørende, kan være å spørre “Hvordan er det å være deg i dag?”
– Hvordan er det å være deg i dag?
Forklar barna
Torill forteller at mange barn ofte er redde for at den syke skal dø veldig brått. – Det er ofte godt for dem å få vite at sykdommen endrer seg over tid og at de skal få vite det før det går mot slutten. Det kan være en god forsikring å få vite at det ikke er noen som skal dø i dag og heller ikke i morgen. En dag skal vi alle dø men de andre dagene skal vi leve, sier hun.
– Vi må tørre å si det som det er, sier Ensby som er opptatt av at barna må få vite hva som skjer i familien.
Det kan være vanskelig å ha ulike behov til ulike tider, men for å forstå hverandre og kunne være til hjelp for hverandre må vi tørre å dele både gleden og smerten.
Ett kvarter til sykdom
– Jula skal være glad. Men vi må også tørre å sette ord på alvoret. Det er også å ha det hyggelig sammen, sier Nordengen.
Han anbefaler at man som pasient eller pårørende ber om å et kvarter til å si noe om sykdommen man står i og svare på spørsmål, for så oppfordre selskapet til å legge bort temaet for resten av julekvelden. Da har man selv tatt ansvar uten å fylle hele kvelden.
– Det verste folk som er i krise vet er når de merker at folk unngår dem. “Jeg vet ikke hva jeg skal si”. Alt for mange gjør som Peer Gynt og går utenom. Men det var jo nettopp det som gjorde ham så gæærn, sier Nordengen.
Montebellosenterets filosofi er jo at du er mer enn din kreft. Det er viktig å “gi sykdommen rom, men ikke nødvendigvis alle rommene. Du må beholde både gledesrom, latterrom og sørgerom”, sier Nordengen
Livslangt medlemsskap
Hva gir man som julegave til en som skal dø?
– Fra meg skal de få et livslangt medlemsskap i Vålerenga, kommer det kontant fra Nordengen. Livslange medlemsskap er i det hele tatt veldig fine gaver til folk som ikke har så lenge igjen, sier presten med klokketro på humorens betydning før han legger til at det ikke er en klisje at verdiene endrer seg når man får kreft. – Hva du gir betyr faktisk veldig, veldig lite.
– Det kan ligger mange selvpålagte forventninger til rollen som pårørende. Ofte vil de ikke selv innrømme at de er slitne og lei, men det skal det også være lov å kjenne på, sier hun. Det er ingen følelser som er feil. En fin gave fra den syke kan derfor være å gi den friske et pusterom fra sykdommen.
Er det greit å le og ha det morsomt når noen i rommet har det vondt?
Hvis du spør den syke “Hvordan vil du at vi skal ha det i julen” blir svaret neppe at man ikke har lov til å være glad, sier Ensby.
Både Ensby og Nordengen mener vi har mye å lære av barn når det kommer til sorg.
– Barn går inn og ut av sorgen. I det ene øyeblikket strigråter de, i det neste er de opptatt med munter lek, sier Nordengen.
Er det ok å feire juleaften hjemme når noen som står deg nær ligger på sykehus?
Ja, om den syke ligger på sykehus, skal man ikke ha dårlig samvittighet om man går hjem og feirer etter å ha vært der en stund, sier Nordengen. Tilbringer du juleaften på sykehus er du ofte ganske dårlig og synes uansett det er godt å få litt fred ett sted du blir ivaretatt.
Det vi alltid kan ønske oss er gode dager og helbredelse fra mismot og håpløshet. Per Andres Nordengen.
Et sentralt tema for julen er håpet. Hva skal man håpe på når man ikke kan overleve sykdommen?
– Til det bruker jeg å si at man skal konsentrere seg om livsgleden og livsalvoret, sier Nordengen. Det man alltid kan ønske seg er gode dager og helbredelse fra mismot og håpløshet. Det heter seg jo at “så lenge det er liv er det håp”. Det er nok ikke helt sant, men det som er tilfelle er at “så lenge det er håp er det liv, sier Per Anders Nordengen.
Gode råd til julefeiring
Vær åpen
Tillat deg og dine nærmeste å ha gode stunder
Ikke fyll alle rommene med kreft
Vær rause mot hverandre og forstå at man kan være på forskjellig sted til forskjellig tid.
Når alt kommer til alt er julens budskap omsorgen bak gavene vi gir hverandre og ikke innholdet