Montebellosenteret - ruster pasienter for livet videre

– En kreftsykdom er ikke noe man kan komme seg rundt, det er noe man må igjennom. Til det trenger man hjelp og støtte fra helsepersonell, venner og familie

Tekst: Kari Andresen | Sist revidert: 24.03.2023
Foto og video: Ketil Jordan 

Montebellosenteret auditorium. Foto: Montebellosenteret
Oppholdet ved Montebellosenteret kombinerer kurs og rekreasjon

Radiumhospitalets Legater har helt siden starten vært en støttespiller og drivkraft i arbeidet med å bygge opp Montebellosenteret i Mesnalia, mellom Lillehammer og Sjusjøen. Direktør Jan Vincents Johannessen forteller at mange av Legatens givere har som ønske at donasjoner og testamentariske gaver skal gå til Montebellosenteret, forteller direktør Jan Vincent Johannessen.

Et sted med egenart

Den hvite trebygning med tårn og spir har 7000 m2 innvendig gulvflate, med smakfulle, moderne værelser med dusj og wc, et enestående kjøkken som serverer velsmakende kortreist mat, mange forskjellige stuer og oppholdsrom, auditorium, gymsal med klatrevegg, og et fantastisk innendørs svømmebasseng.

Tomten rundt bygningen er på omkring 300 mål, og strekker seg ned til vannet Sør-Mesna ,og helt opp til Sjusjøen og fjellområdene, hvor den grenser til et nytt og moderne alpinanlegg. På tomten finnes det turstier, lysløyper, innsjøer, seilsenter med egen brygge, badeplass, båthus, seilbåter, robåter og kanoer.

Livsglad kunst går som en rød tråd gjennom hele Montebellosenteret, både utendørs og innendørs.
Anlegget har drivhus og opparbeidet hage, lysthus og lavvo. Livsglad kunst går som en rød tråd gjennom hele Montebellosenteret, både utendørs og innendørs. En rekke kjente norske kunstnere har bidratt til utsmykningen.

Skreddersydde kurs

Som direktør ved Radiumhospitalet opplevde Jan Vincent Johannessen hvordan kreftrammede pasienter og deres pårørende strevde med å komme seg igjennom en særdeles krevende periode i livet.

Han tok initiativ til å utvikle et skreddersydd senter som skulle hjelpe pasientene på en annen måte enn den de opplevde på sykehuset eller legekontoret.

Når jeg sier skreddersydd, så mener jeg skreddersydd til fingerspissene. For kreft er ikke én sykdom, men mange sykdommer, og alle har sine spesielle utfordringer

– Når jeg sier skreddersydd, så mener jeg skreddersydd til fingerspissene. For kreft er ikke én sykdom, men mange sykdommer, og alle har sine spesielle utfordringer. Utfordringene endrer seg også etter hvilket stadium sykdommen befinner seg i. Da trenger man mye saklig, og oppdatert informasjon, og også mulighet til å dele erfaringer med andre familier som sliter med de samme problemene.

Montebellosenteret tilbyr også kurs for personell som arbeider med kreftrammede familier, og med kreftforskning. Senteret er i samarbeid med Radiumhospitalet, og andre relevante fagmiljøer, det nasjonale kompetansesenter for arbeidet med langtidsbivirkninger etter kreftsykdommer og behandlingen av dem.

Etablert med innsamlede midler

– Det å utvikle et senter som Montebellosenteret var enestående i 1990, ikke bare i Norge, men også internasjonalt. Og Montebellosenteret er fortsatt enestående.

Montebellosenteret ble opprettet som en stiftelse, og stifterne var Helse- og omsorgsdepartementet og Radiumhospitalet i fellesskap.

I dag er Montebellosenteret en egen selveiende stiftelse.

Siden åpningen i 1990 er senteret stadig blitt utvidet og videreutviklet i betydelig grad. Både innholdet i kursene, og også de fysiske fasiliteter. Dette skyldes ikke minst rause gaver fra hele det norske folk. Akkurat som Radiumhospitalet i sin tid var, er Montebellosenteret blitt ”gaven fra det norske folk til det norske folk”.

Siste utbygging kostet 100 millioner kroner. Bidraget fra staten var 2 millioner, mens 98 millioner ble samlet inn ved hjelp av privatpersoner, og mange særdeles viktige hjelpere, som Lions Club, Kreftforeningen, Canica-stiftelsen og mange flere.

Alle kan kan komme

Alle som har, eller har hatt kreft, eller er pårørende til en kreftpasient, kan komme til kursopphold på Montebellosenteret. De fleste kursene varer en uke, og den kreftrammede kan altså ta med seg familie eller en nær venn.

Det eneste man trenger for å komme til Montebellosenteret er en rekvisisjon fra lege

– Som den nasjonale institusjonen vi er, tar vi imot kreftrammede familier fra hele landet. Fra Nordkapp til Lindesnes. Kursene er nøye tilpasset alder, krefttype og hvor i forløpet deltakeren er.

På senterets nettsider ligger oversikt over kurs tilpasset ulike pasienters behov.

Det eneste man trenger for å komme til Montebellosenteret er en rekvisisjon fra lege. Bortsett fra en mindre egenandel, så dekkes oppholdet ved Montebellosenteret av statlige støtteordninger. Dette gjelder også reisen til og fra senteret.

– Kreftsykdom er mer enn en fysisk lidelse, sier Johannessen.

– Det kanskje aller viktigste ved et opphold på Montebellosenteret er å få hjelp til å mestre livet etter at sykdommen har rammet. Kursoppholdet kan bidra til at deltakerne henter frem nye krefter og blir mest mulig rustet til livet videre.

illustrasjonsfil: vipps til 227022, Radiumhospitalets legater
illustrasjonsfil: vipps til 227022, Radiumhospitalets legater

Vil du støtte oss?

Alle bidrag, både små og store, bidrar i kampen mot kreft. Oppgir du navn, adresse og telefonnummer i meldingsfeltet på Vipps kan støtten være fradragsberettiget.

Klikk her om du vil lese mer hvordan du kan støtte oss.

Midler fra legatene har også bidratt til...

Har du spørsmål om kreft?

Radiumhospitalets legater støtter oppslagsverket Kreftlex.no. Her finner du relevant og kvalitetssikret informasjon om kreft.


 
www.kreftlex.no/