Tilbyr kreftpasienter et pusterom

Sykehuspasienter har også en fritid. På Radiumhospitalet tilpasses tilbudet etter pasientenes behov. 

Tekst: Kari Andresen | Sist revidert: 15. april 2020
Foto og video: Ketil Jordan 

Thora Kollenborg foran inngangspartiet til Radiumhospitalet.
Thora Kollenborg legger tilrette for avbrekk i behandlingen.

Alle pasienter er ulike. Noen er i ferd med å avslutte behandling og dra hjem. Andre lever sine siste dager. Vi skal tilpasse tilbudet etter hvor pasientene er i livet, sier fritidsleder Thora Kollenborg, med 40 års fartstid fra Radiumhospitalet. 

Mange privatpersoner, bedrifter og organisasjoner bidrar til å lette tilværelsen for kreftpasienter og pårørende gjennom bidrag til Radiumhospitalets Legater. Det kan være pengegaver, men også hyggelige ting og opplevelser. 

Øremerkede gaver

Legatene er opptatt av at veien mellom giver og mottaker skal være kort. Thora forteller at hun alltid er nøye med å spørre giverne hva de ønsker at bidragene skal gå til til.

Fritidsleders kontor ligger i Radiumhospitalets vestibyle og drives som et lavterskeltilbud med midler fra Radiumhospitalets Legater. 

– Uten Pasientlegatet hadde det ikke eksistert noe fritidstilbud ved Radiumhospitalet, fastslår Thora som sammen med frivillige ildsjeler passer på at midlene kommer til nytte. 

Latter og tårer

Fritidslederen har ansvaret for å tilby hyggelige og meningsfylte aktiviteter til både voksne, barn og ungdom. Pasientene kommer fra hele landet. I de hjemmekoselige lokalene organiseres utflukter og konserter, men også tiltak tilpasset hver enkelt pasients behov. På turer rundt omkring i hovedstaden er Thora selv guide.

Humor og lette, underholdende stykker er mest populært.

– Hos oss er det både mye latter og mange tårer  - ofte på samme dag, sier Thora. 

Det ukentlige programmet vitner om at det finnes mange som som vil bidra til å lette tilværelsen for kreftpasienter.  Gratis billetter til fotballkamper og andre arrangementer er populære tilbud.

Lett underholdning

– Lette, underholdende stykker med humor er de mest populære. Teaterstykker om kreft og andre tunge temaer blir derimot liggende igjen. Det blir rett og slett for alvorlig, sier Thora.

Ukeplan over aktivitetstilbud henges opp i vestibylen. Alle påmeldinger til utflukter og kurs skjer ved å kontakte fritidsleders kontor ved hovedinngangen. Interesserte kan også følge med på tilbudene ved å bli medlem av gruppen Radiumhospitalets venner på Facebook. 

illustrasjonsfil: vipps til 227022, Radiumhospitalets legater
illustrasjonsfil: vipps til 227022, Radiumhospitalets legater

Vil du støtte oss?

Oppgir du navn, adresse og telefonnummer i meldingsfeltet kan støtten være fradragsberettiget.

Klikk her om du vil lese mer hvordan du kan støtte oss.

Midler fra legatene har også bidratt til...

illustration from Freepik. Singing nurse

Vil du bidra til fritidstilbudet ved Radiumhospitalet?

Fritidstilbudet ved Radiumhospitalet er mulig takket være Pasientlegatet. Vil du bidra til tiltak som letter tilværelsen for pasientene? Slik kan du donere:

Støtt legatet for pasient- og pårørendetiltak