Finner veien med Kreftkompasset

-Når pasienter begynner med kreftbehandlingen tenker mange at de bare skal sette livet sitt på pause, for så å ta fatt der de slapp etterpå. Når de oppdager at det ikke går, så kan livet oppleves som veldig vanskelig.Det forteller Lotta Våde, sykepleier med mer enn tjue års erfaring fra Radiumhospitalet

Tekst: Kari Andresen | Sist revidert: 24. okt 2019

Foto og Video: Ketil Jordan 

Sammen med Ida-Marie Nilsen driver Lotta Kreftkompasset, et tiltak som jobber for å øke bevisstheten om kreftpasienters utfordringer etter behandling og for å etablere bedre tilbud til de som trenger hjelp til å få det bra. Mens Lotta til daglig er sykepleier har Ida skiftet beite og jobber som headhunter i et konsulentselskap.

Podcast om kreft

Mange har allerede stiftet bekjentskap med de to initiativtakerne gjennom podkasten deres med samme navn. I løpet av det siste året har de intervjuet mer enn 30 mennesker som på ulik måte er berørt av kreft. Blant gjestene deres har det både vært pårørende og kreftrammede, unge, eldre, kjendiser og hverdagsmennesker - alle med sterke historier om hvordan de har stått i sykdommen, falt og gått videre.

Mentorer fra næringslivet

-Man må innse at mange kreftpasienter også trenger mye støtte i tiden etter er at de er ferdigbehandlet, sier Ida. - Ofte har de en opplevelse av ikke lenger å vite hvem de er og hva de nå skal gjøre. Selvtilliten og overskuddet er kanskje borte, noen sliter med senvirkninger som forhindrer dem fra å klare det det samme som før. Andre føler at de ikke kan “klage” så lenge de har overlevd. Det er også utgangspunktet for hvorfor de to ildsjelene har startet mentorprogrammet. Her kurses nøye utvalgte og sterkt motiverte ledere fra næringslivet i å mentorere kreftpasienter.

Gjennom et år skal mentoren bruke kompetansen sin til å veilede menteen sin på utfordringer som å definere utfordringer og sette seg mål. Inkludert i opplegget er også en utenlandstur for alle deltakerne i programmet sammen.

Så langt har Aker BP, Aker Solutions, AF-gruppen, Norconsult, Scandic, Thermofisher og Veidekke enten deltatt eller takket ja til å delta i programmet.

illustrasjonsfil: vipps til 227022, Radiumhospitalets legater
illustrasjonsfil: vipps til 227022, Radiumhospitalets legater

Vil du støtte oss?

Alle bidrag, både små og store, bidrar i kampen mot kreft. Oppgir du navn, adresse og telefonnummer i meldingsfeltet på Vipps kan støtten være fradragsberettiget.

Klikk her om du vil lese mer hvordan du kan støtte oss.

Midler fra legatene har også bidratt til...

illustration from Freepik. Singing nurse

Vil du bidra til fritidstilbudet ved Radiumhospitalet?

Fritidstilbudet ved Radiumhospitalet er mulig takket være Pasientlegatet. Vil du bidra til tiltak som letter tilværelsen for pasientene? Slik kan du donere:

Støtt legatet for pasient- og pårørendetiltak