Robotkirurgidagen: Velkomstfest for ny operasjonsrobot

Ansatte sto i kø for å prøve den nyeste modellen av den berømte operasjonsroboten Da Vinci X under Robotkirurgidagen på Radiumhospitalet.

Tekst: Kari Andresen | Sist revidert: 24.03.2023
Foto og video: Ketil Jordan 

Det var kirurger fra ulike avdelinger ved sykehuset som sto bak arrangementet hvor det ble holdt flere innlegg om forskning, erfaringer og muligheter med robotkirurgi. Blant arrangørene var kirurg Ebbe Billmann Thorgersen. Han beskriver robotkirurgi som en type kikkhulskirurgi til forskjell fra åpen kirurgi hvor det skapes operasjonsarr. Kirurgen står ikke over pasienten men sitter i en konsoll utenfor operasjonsfeltet og styrer armene til operasjonsroboten inne i pasienten.

Den nye roboten på Radiumhospitalet skal i første omgang brukes til forskning på nye metoder innen operasjon av prostatakreft, gynekologisk kreft og endetarmskreft.

«Robot 2», som den kalles i miljøet, er innleid på årsbasis til en pris på to millioner i året, en kostnad som dekkes av Radiumhospitalets legater.

En av forbedringene på X-modellen er superbevegelige «håndledd» som gjør maskinens bevegelser mer smidige.

Robotkirurgi ble innført ved Radiumhospitalet i 2004. De første robotene ble donert av private givere. Da den måtte byttes ut i 2012, ble det donert en ny til sykehuset. "Robot 2", gjør det nå også mulig for mage-tarmkirurgisk seksjon å begynne med robotkirurgi.

illustrasjonsfil: vipps til 227022, Radiumhospitalets legater
illustrasjonsfil: vipps til 227022, Radiumhospitalets legater

Vil du støtte oss?

Alle bidrag, både små og store, bidrar i kampen mot kreft. Oppgir du navn, adresse og telefonnummer i meldingsfeltet på Vipps kan støtten være fradragsberettiget.

Klikk her om du vil lese mer hvordan du kan støtte oss.

Midler fra legatene har også bidratt til...

Vil du støtte denne type forskning?

Midler fra Radiumhospitalets Legater kan bidra til at forskere raskere får tilgang til nødvendig utstyr.

Se hvordan du kan støtte oss