Skoleelever fikk besøk av nobelprisvinner i medisin

- Stol på dere selv, var rådet elevene på forskerlinjen ved Ullern videregående skole fikk da Jim Allison, nobelprisvinner i medisin i 2018 kom på besøk til klasserommet. 

Tekst: Kari Andresen | Sist revidert: 19. november 2019
Foto og video: Ketil Jordan 

Professor Jim Allison, blir ofte omtalt som “immunterapiens far”. Denne uken var han invitert til Norge av Radiumhospitalets Legater som har i mange år hatt et nært samarbeid med University of Texas MD Anderson Cancer Center, hvor Allison er styreleder og leder forskningen på immunterapi.

På programmet sto blant annet et besøk til elevene på forskerlinjen ved Ullern videregående skole. Den nyopprettede linjen holder til i Innovasjonsparken OCCI ved OUS Radiumhospitalet, hvor mange av Norges fremste kreftforskningsmiljøer holder til.  Undervisningen er spesielt knyttet til biomedisinsk forskning, teknologi og innovasjon, fagfelt som også utgjør kjernen i Innovasjonsparken. 

Ikke alltid medgang

Vg1-elevene kom godt forberedt og stilte en rekke gode spørsmål til prisvinneren.

- Vær nysgjerrig og stol på dere selv, var hans råd til elevene. Det vil alltid være folk rundt deg som skal fortelle deg hvordan du bør gjøre ting. Det er ikke alltid så lett å vite når du skal ta til andres kunnskap og når du bør følge din egen overbevisning, så det kan være lurt å jobbe med å finne den balansen, sa Allison og knyttet rådene til erfaringer.

- Det har ikke alltid vært like stor tro på immunterapi som behandlingsform som i dag. Faktisk var det i noen år ansett som dødt - mislykket, sa Allison. Etter å ha funnet løsninger på utfordringene opplever han i dag hvordan metoder basert på immunterapi kurerer pasienter men ulike kreftformer og som tidligere ikke kunne gjøres friske.  

Misunner elevenes muligheter

Sammen med Nobelprisvinneren var også hans kone, professor Padmanee “Pam” Sharma, som også er forsker ved MD Anderson.
- Følg lidenskapen din, var oppfordringen deres til elevene som lurte på hva som som skulle til for å nå så langt som de har gjort. - Hvis du må tvinge deg selv til å utføre noe, så kommer du heller ikke særlig langt. Du må velge noe som vekker entusiasmen i deg. 

Nobelprisvinneren fortalte også om sin egen oppvekst i en småby i Texas hvor undervisningen var preget av religiøst begrunnet motstand mot naturfagenes utviklingslære. 
-Jeg misunner dere virkelig muligheten til å begynne så tidlig med å finne de spørsmålene dere vil jobbe med å finne svar på, sa Allison mens han så seg entusiastisk rundt i det velutstyrte klasserommet. Blant fremtidens utfordringer trakk paret frem behovet for å finne løsninger på hvordan immunterapi kan gjøres rimeligere og dermed bli tilgjengelig for flere pasienter enn det er i dag. 

Legatene har som mål å bidra til at den norske fagekspertisen skal ligge i helt verdenstoppen når det kommer til pasientbehandling. Samme dag som besøket på skolen, holdt Allison også et innlegg i en full sal for norsk fagekspertise.

Here you can watch a video with English subtexts from Jim Allison's meeting with the young Norwegian science students:

illustrasjonsfil: vipps til 227022, Radiumhospitalets legater
illustrasjonsfil: vipps til 227022, Radiumhospitalets legater

Vil du støtte oss?

Alle bidrag, både små og store, bidrar i kampen mot kreft. Oppgir du navn, adresse og telefonnummer i meldingsfeltet på Vipps kan støtten være fradragsberettiget.

Klikk her om du vil lese mer hvordan du kan støtte oss.

Midler fra legatene har også bidratt til...

Vil du støtte denne type forskning?

Midler fra Radiumhospitalets Legater kan bidra til at forskere raskere får tilgang til nødvendig utstyr.

Se hvordan du kan støtte oss